Podcast ideeën

Een interactieve podcast: deel de verhalen van je volgers

Het is niet altijd makkelijk om de juiste content voor je podcast te vinden, maar zelfs al heb je maar een paar actieve volgers op je social media kanalen, kun je al veel. Door interactie te creëren met jouw volgers kom je heel ver en creëer je loyale luisteraars die week na week terugkomen. Wij delen dé tips zodat jij je podcasts weken vooruit kunt plannen.

Maak gebruik van de juiste tools

Allereerst is het belangrijk jouw podcast beschikbaar te maken voor alle grote platforms als Apple Podcasts, Spotify en Google Podcasts. Ieder heeft zo zijn eigen favoriet en hierdoor loop je niemand mis. Daarnaast is het belangrijk al jouw zakelijke kanalen in te zetten om je podcast te promoten én de interactie te verhogen.

Zo is Instagram de perfecte app om directe feedback te krijgen. Maak hiervoor gebruik van de vragen tool. Zo kun je bijvoorbeeld je volgers de vraag stellen hun verhaal te delen over een onderwerp waar iedereen uit de marketingwereld wel eens tegenaan loopt. Wat is de grootste blokkade op marketinggebied, wat gebruiken je volgers om up to date te blijven van alle innovaties in marketing?⁠ ⁠De meest opvallende verhalen kan je behandelen in jouw podcast.

Vergeet niet een open vraag te stellen aan het eind van elke aflevering en speel daar handig op in door direct na de launch weer gebruik te maken van de vragen tool op Instagram. Koppel ook een emailadres aan jouw podcast, zo kunnen zelfs de luisteraars zonder Instagram direct antwoorden. Daarnaast kun je natuurlijk al jouw andere social media kanalen ook inzetten zodat je uit alle hoeken inspiratie krijgt.

Naast directe vragen stellen kun je ook de engagement van je volgers analyseren op jouw business account(s). Op welke posts krijg je de meeste views en/of engagement? Hier valt al veel informatie uit te halen die je weer kunt gebruiken voor een nieuwe aflevering.

Elke week een thema

Laat elke podcast draaien om een thema. De term marketing omvat vele vormen en er is oneindig veel over te vertellen dus houd het overzichtelijk door voor een onderwerp te kiezen. Wijd bijvoorbeeld een aflevering aan emailmarketing, consumentengedrag, UX of contentmarketing.

Kies een onderwerp dat het dichtst bij jouw expertise ligt zodat je er veel over kunt delen of ga juist voor een aspect van marketing waar je nog geen kaas van hebt gegeten. Voor het laatste is het zeer interessant om een co-host uit te nodigen. Jouw aflevering kan direct voor meer luisteraars zorgen door een marketingexpert of een inspirerende ondernemer uit te nodigen voor je podcast. 

Waar je ook voor kiest, ga voor een onderwerp die jouw interesse trekt. Of je er nou veel over weet of meer over wilt leren, je krijgt loyale luisteraars wanneer je afleveringen maakt die je nauw aan het hart liggen. Zodra je een stabiele basis hebt gecreëerd gaat het balletje vanzelf rollen en zorg je keer op keer weer voor content waar mensen naar blijven luisteren.

Dit vind je misschien ook leuk...