Video ideeën

Zo maak je de beste effectieve video’s

Dat video’s de toekomst zijn in marketing, is eigenlijk al een tijdje bekend. Het is een unieke manier om snel en op een aantrekkelijke manier informatie over te brengen. Zeker gezien de mogelijkheden die er vandaag de dag qua video zijn. 

Maar wat veel mensen nog niet helemaal onder de knie hebben, is het maken van een daadwerkelijk effectieve video. Hier komt namelijk nog wel wat bij kijken. Als jij leuke video’s maakt waarin je toffe tips of informatie deelt, dan wil je natuurlijk wel dat je kijkers heel je video bekijken. ⁠Anders krijgen ze maar de helft van je boodschap mee. Als ze al zover komen..

Tips voor een effectieve video maken
En dus moet de focus bij video maken liggen op het vasthouden van de aandacht. Er zijn verschillende manieren waarop je dit in potentie voor elkaar krijgt. De kijker moet benieuwd blijven naar wat er komen gaat. Met deze tips zorg je daarvoor:⁠ ⁠

  • Verander iedere 20-30 seconden iets in het beeld: Dat kan een camerahoek zijn, maar je kunt ook een zin of titel in beeld laten verschijnen. ⁠Of wissel af met hele andere shots of foto’s. Veranderende delen in het beeld houden de kijker nieuwsgierig. Wetende dat dit blijft komen, is de kans kleiner dat ze al vroeg afhaken. 
  • Blijf nieuwe informatie aanleveren: Deel ongeveer iedere minuut iets waarvan je kijkers denken: ‘o ja!’ of ‘echt?’ of ‘dat wist ik niet’.⁠ Ook nieuwe informatie houdt de aandacht van de videokijker erbij. Het verwachtingspatroon wordt steeds positiever als er nieuwe, relevante informatie blijft komen. Met de nadruk op ‘relevant’. 
  • Maak je video’s niet te lang: Deze laatste tip is natuurlijk subjectief en hangt heel erg af van wat je deelt.⁠ Het ene onderwerp mag een stuk langer en uitgebreider zijn dan het andere. In sommige gevallen moet dat zelfs juist om de video relevant te houden. Je hoeft een video zeker niet korter te maken als je daardoor op kwaliteit inlevert. Zorg er gewoon voor dat je geen opvulling gebruikt. Over het algemeen genomen komt dit erop neer dat informatieve video’s op Youtube het beste werken wanneer ze 7-8 minuten lang zijn. ⁠
  • Draai niet om de zaken heen: Als er iets is waar de gemiddelde videokijker een hekel aan heeft, dan is het de eerdergenoemde ‘opvulling’ van de video. Vandaar dat we dit hierbij nog even extra aanstippen. Met opvulling wordt gedoeld op informatie die niet echt van toegevoegde waarde is en meer als doel heeft om de video langer te maken. Hiermee verlies je de kijker al snel. Het heeft een averechts effect. 

Al met al komt het erop neer dat een video effectief is wanneer deze herhaaldelijk positieve indicaties geeft aan de kijker dat het interessant blijft. Van stukjes relevante informatie tot aan veranderende aspecten van het beeld. Het speelt hierin allemaal een rol. 

Het is een combinatie van inhoud en de presentatie. De video kan dan nog zo inhoudelijk sterk zijn. Als de presentatie saai, inspiratieloos en eentonig is, dan bereik je er niks mee. 

Dit vind je misschien ook leuk...