meer luisteraars voor podcast
Podcast ideeën

5 tips om meer luisteraars voor je podcast te krijgen

Om potentiële luisteraars te helpen je podcast te vinden, moet je eerst een aantal optimalisatietactieken gebruiken. Laten we daarom vijf effectieve SEO-tactieken onderzoeken waarmee je meer luisteraars naar je podcast kunt trekken.

1.      Maak een geweldige titel

Het eerste dat het publiek (en zoekmachines) van je podcast ziet, is de titel. Dit is precies waarom je het pakkend moet maken, het duidelijk moet laten weergeven waar je het over gaat hebben en de juiste trefwoorden moet gebruiken om het goed te laten scoren in de zoekresultaten.

Services zoals Google Play en iTunes hebben beide hun eigen algoritmen, en de titel van een podcast speelt een grote rol in de manier waarop ze deze rangschikken. Natuurlijk spelen ook factoren als het aantal abonnees en het aantal recensies een rol, maar laten we het er maar over eens zijn dat de titel erg belangrijk is.

2.      Kies voor elke aflevering een ander trefwoord

Probeer verschillende trefwoorden te hebben voor verschillende afleveringen. Dit kan wat lastiger zijn als je in verschillende afleveringen over hetzelfde onderwerp praat. Maar het geeft je ook de mogelijkheid om verschillende, gerelateerde zoekwoorden uit te testen en te zien welke de beste resultaten oplevert. Omdat de concurrentie daar al hevig is, wil je ook niet concurreren met je eigen pagina’s.

3.      Deel de inhoud op sociale mediakanalen

Je denkt misschien dat sociale media niets met SEO te maken hebben, en in zekere zin heb je gelijk. De betrokkenheid van sociale media en de ranglijst van zoekmachines zijn echter met elkaar verbonden – en hoe meer mensen op social media met je podcast omgaan, hoe meer verkeer je kunt krijgen. Dit zal uiteraard resulteren in hogere rankings, aangezien zoekmachines de voorkeur geven aan websites met meer verkeer.

4.      Bouw links naar je podcasting-website

Als je hebt besloten om een ​​website voor de podcast te maken, is de beste SEO-tactiek die je kunt gebruiken het bouwen van links naar deze website via gerenommeerde en relevante blogs die door je doelgroep worden bezocht.

Het is heel gemakkelijk om een ​​link terug te voegen naar het transcript van een bepaalde podcast in een gastpost: citeer gewoon iets uit de podcast en voeg de referentielink toe.

Zorg ervoor dat je niet te veel optimaliseert voor bepaalde zoekwoorden en gebruik niet steeds dezelfde of vergelijkbare zoekwoorden als ankers. Zoekmachines geven de voorkeur aan gevarieerde en natuurlijke ankers, dus probeer elke keer een andere te maken.

5.      Stel je luisteraars altijd voor SEO

Wat je ook kiest om te doen op het gebied van SEO, zorg ervoor dat je deze inspanningen niet boven je publiek plaatst. Wat misschien een goede beslissing lijkt om een ​​zoekmachine te charmeren, blijkt niet altijd de beste keuze te zijn voor gebruikerservaring.

En aangezien gebruikerservaring een belangrijke rangschikkingsfactor is, heb je nog een andere dwingende reden om eerst aan mensen te denken en ten tweede aan robots.

Dit geldt met name als je aan zoekwoordonderzoek denkt: probeer niet te optimaliseren voor iets waar niemand ooit naar zal zoeken, alleen omdat je er gemakkelijk voor kunt scoren. Het is waar dat als je een pagina goed scoort, anderen volgen, maar je doel is om SEO te gebruiken om luisteraars aan te trekken, niet om te winnen bij SEO. Vergeet dat niet.

Dit vind je misschien ook leuk...