Podcast ideeën

Een idee voor een podcast serie: feit van de week

Wanneer je gaat zoeken in de podcast bibliotheken, dan zie je al gauw dat de meeste mensen lange podcast afleveringen maken. Het kan hierdoor zwaar voelen om iedere week een nieuwe podcast op te nemen. Toch vinden wij dat podcast afleveringen helemaal niet lang hoeven te zijn.

Naar onze mening is het juist fijn om korte en lange podcast afleveringen af te wisselen. Op deze manier geef je jouw luisteraars de afwisseling waar ze naar op zoek zijn. Er zijn mensen die graag lange afleveringen luisteren, bijvoorbeeld tijdens het doen van het huishouden of wanneer ze gaan sporten. Maar er zijn ook mensen die hun aandacht er niet zo lang bij kunnen houden of die weinig tijd hebben. Zij luisteren liever een korte aflevering.

Met behulp van een korte aflevering geef je jouw luisteraars een ‘quick fix’, waarmee je ze weer inspireert en motiveert. Het is een makkelijke manier om mensen kort en krachtig toe te spreken. Terwijl ze enerzijds jouw toegevoegde waarde inzien en anderzijds zelf binnen no-time weer aan de slag kunnen. Het vraagt immers meer expertise om kort en bondig te kunnen zijn, dan om een uur lang over een bepaald onderwerp uit te wijden.

Nu vraag je je wellicht af: wat moet ik dan vertellen in een korte aflevering? In een korte podcast aflevering is het ideaal om een aantal feitjes te bespreken. Feiten vragen namelijk om weinig extra uitleg, terwijl ze wel mensen al een echte boost kunnen geven om aan de slag te gaan.

Je zou er zelfs voor kunnen kiezen om er een serie korte afleveringen van te maken, denk bijvoorbeeld aan het feitje van de week (of van de maand of van het jaar). Zo weten jouw luisteraars wat ze moeten verwachten en kunnen ze zelfs gaan uitkijken naar het feitje van de week. Helemaal als het voor de luisteraar ook echt van toegevoegde waarde is. Dus wanneer je een serie wilt gaan maken, is het belangrijk om kort en krachtig een onderwerp te bespreken. En dan natuurlijk wel een onderwerp dat belangrijk is voor jouw luisteraars en waarmee ze direct aan de slag kunnen.

Met wat voor feitjes kan jij jouw luisteraar een boost geven?

Dit vind je misschien ook leuk...