bloggen
Blog ideeën

Schrijf een blogserie

⁠Ben jij een fervent blogger? Dan wil je toch dat jouw lezers niet slechts één artikel van je lezen, maar keer op keer terugkomen voor nieuwe artikelen? Je kunt hier zelf invloed op uitoefenen, door bijvoorbeeld een blogserie te schrijven. Nee, geen serie op de tv of op Netflix, maar een serie van artikelen die op elkaar aansluiten.⁠

Een voorbeeld: je schrijft over geschikte voeding voor mensen die in een burn-out zitten. Dit is een enorm breed onderwerp, welke je makkelijk kan opdelen in stukjes. Schrijf bijvoorbeeld in het eerste artikel over wat overspannen zijn is en wat dit met jouw lichaam en stofwisseling doet. Je sluit dit artikel af met dat je volgende week met een nieuw artikel komt, welke ingaat op voeding die helpt de vermoeidheid te verminderen. Vervolgens schrijf je dat artikel en verwijs je naar het volgende artikel over welke voedingsstoffen je gaan helpen om je weer gelukkiger te voelen. Daarnaast werkt het ook goed om vanuit de nieuwste artikelen weer door te verwijzen naar de artikelen die eerder in deze reeks voorbij zijn gekomen.

Op deze manier help je jouw lezers om hun ‘hoofdprobleem’ in stukjes op te delen. Je zou er ook voor kunnen kiezen om één lange monsterblog te schrijven, waarbij je wellicht niet voldoende ruimte hebt om alle onderwerpen goed tot zijn recht te laten komen. Maar het zorgt er ook voor dat mensen sneller afhaken. Een artikel met 3 minuten leestijd open je makkelijker, dan een artikel dat 30 minuten leestijd vraagt. Terwijl wanneer je vanuit de artikelen onderling doorverwijst, heeft de lezer helemaal niet door dat hij al 30 minuten aan het lezen is. Hij ziet enkel dat hij nog even 3 minuten tijd maakt voor een ander artikel.

Bovendien is het algoritme van Google ook gek op deze manier van artikelen schrijven. Ze zien dat mensen langer op jouw site blijven hangen en steeds doorklikken naar een andere pagina. Dit is een teken van waardevolle input, waar Google je voor zal belonen. Daarnaast vindt Google het ook heel fijn om interne links te zien en hij is in staat om dit ook terug te laten komen in de zoekresultaten.

Een blogserie schrijven is dus super waardevol voor jouw lezers én voor jouw autoriteit in de zoekmachines.

Waar ga jij een serie over schrijven?

Dit vind je misschien ook leuk...