live Q&A;s op facebook
Facebook ideeën

Live Q&A’s op Facebook

Een van de fijnste functies van Facebook en Instagram zijn de ‘live’ functies. Ze stellen je in staat om jezelf direct te verbinden met de kijker. Echter roept dat ook meteen de uitdaging op van de meeste ondernemers. Het kan spannend zijn om live te gaan. Wat als je een enorme flater slaat? Of wat als er niemand komt kijken?

Als je eenmaal over de eerste angst heen bent en besluit om een live te gaan geven, kan het inderdaad een uitdaging zijn om daadwerkelijk kijkers te krijgen die naar jouw live uitzendingen gaan kijken.

Aan jou de schone taak om slim met deze uitdaging om te gaan. Het kan bijvoorbeeld helpen om van tevoren aan te kondigen dat je binnenkort live gaat. Je zal dan alleen wel met een goede reden moeten komen waarom volgers live aanwezig moeten zijn. Want waarom zouden ze anders gaan kijken? Ze moeten er ‘rekening mee houden’ en tijd vrij maken om te kijken.

Dit zorgt ervoor dat mensen enkel kijken als ze weten dat het waardevol voor hen gaat zijn. Wanneer iets waardevol is, is afhankelijk van de behoefte van jouw volgers. Het kan zijn dat het gewoon leuk en gezellig is, maar het kan ook zijn dat je iets vertelt wat ze echt graag willen weten. Dat laatste draait volledig om intrinsieke motivatie en het is dan ook aan te raden om er voldoende toegevoegde waarde voor de kijker in te stoppen.

Een manier om zeker te weten dat jouw live van toegevoegde waarde is voor de kijkers, is door hun vragen te beantwoorden. Op deze manier hebben ze een reden om op te komen dagen én zien ze ook meteen dat jij een echte expert binnen jouw vakgebied bent.

Wanneer je live wilt gaan om vragen te beantwoorden, is het slim om dit mee te nemen in jouw aankondiging over dat je binnenkort live gaat. Je kunt dan een berichtje maken waarin je zegt wanneer je live gaat en dat je ze uitnodigt nu alvast vragen te stellen, welke je tijdens de live gaat beantwoorden.

Op deze manier krijg je alvast een beeld van de animo voor de live en kan jij ook jouw vragen alvast voorbereiden. Zo weet je zeker dat je goed beslagen ten ijs komt en dat je voldoende input hebt voor de live. Hierdoor hoef je geen stress te hebben dat je ‘out of the blue’ met waardevolle informatie moet komen. Al kun je natuurlijk mensen daarnaast wel ook de kans geven om gedurende de live nog wat extra vragen te stellen.

Dit vind je misschien ook leuk...